Oyun – Altitude ve Steam

F-16

Daha Steam bu kadar yayılmamışken ve şu anki gibi neredeyse zorunlu hâle gelmemişken genellikle single player oyunlar oynardık bilgisayarlarda. Sonra birgün en yakın arkadaşımla birlikte bu oyunu gördük, Altitude. Tanıtım videosu pek hoşumuza gitmişti, hem basit gözüküyordu hem de renkli ve eğlenceli.

Gerçekten de eğlenceliydi ki 700 saatin üzerinde oyunu oynamışlığım var. Bu saatlerin çoğu üniversitedeyken harcanmıştı tabi, sabaha karşı geceden kalma proje dönüşlerinde 1-2 oyun oynamadan yatmazdım.

Oyunun 3 farklı modu var hepsi de multiplayer oynanıyor. Bir tanesinde herkes tek savaşıyor, birbirini vurarak yok ediyor, belirlenen süre sonunda en çok öldüren kazanıyor. Ben bunu pek oynamadım ama başka oyun için kuyruk beklerken girmişliğim olmuştur. Oyun açıldığında karşınıza girebileceğiniz bölümler ve dolulukları geliyor. Girmek istediğiniz bölümde yer yoksa sizi sıraya sokuyor yer açıldığında otomatik olarak oyuna alıyor, bu sürede beklerken boş oyunlara girebiliyorsunuz. Diğer oyun modları takımlı oynanıyor. Birinde üs yok etmeye çalışıyorsunuz, bölümde çıkan büyük torpilleri alarak karşı takımın üssüne gidip bombalamaya çalışıyorsunuz. Bu sırada tabi yine takım olarak birbirini yok etmeye çalışıyor uçaklar. Ölünce tekrar doğuyorsunuz.

Son oyun moduna geldik, top oyunu. Adından anlaşıldığı gibi uçaklar karşı takımın kalesine gol atmaya çalışıyor. Süre sonunda daha çok gol atan kazanıyor, gene oyun sırasında uçaklar birbirlerini vurabiliyorlar. Bu oyunun birkaç haritası var; fakat benim en sevdiğim futbol haritası olmuştur.

Oyunda 5 farklı uçak türü var. Oyun esnasında öldüğünüzde uçak değiştirebiliyorsunuz. Uçakların kendi türlerine göre farklı özellikleri var. Tabi ekstra da özellikleri değiştirebiliyorsunuz. Kimi uçak füze atıyor mayın bırakıyor, kimi arkasına doğru ateş ediyor bomba atıyor, kimi daha düz ve kuvvetli vuruyor, kimi küçük ışınlanmalarla uçakların üzerinden geçip canını azaltıyor. Ayrıca ortak olarak da değiştirilebilen güç kalkanı, fazla enerji, geri uçma, duvara çarpınca sekme gibi farklı özellikler de var.

Tuşlar da çok basit, ateş, alternatif ateş, şut/pas ve yön tuşları. Bir arkadaşım mouse ile oynardı, oyun esnasında bilgisayardan konuşurken takır tukur mouse sürüklemeleri gelirdi, alışınca oynanabiliyor ve nişan alması daha kolay ama eli kolu baya yorar 🙂 Oyuna girerseniz ilk olarak alıştırma kısmını yapın ve biraz kontrollere ısının. Sonrasında ise dolu oyunlar için sıra bekleyip büyük denize atılabilirsiniz.

Bu oyun sayesinde Steam hesabı açıp oyun dünyamı genişletmiş olmuştum, sonrasında birçok arkadaşa da vesile oldum. Şimdi ufacık bebelerin Steam dediğini duyunca vay be nereden nereye diyorum. Steam’i çok duymamızın sebebi ise hemen her oyunun bilgisayara yüklendikten sonra Steam uygulaması üzerinden oynanmasıdır. EA Games için ise Origin diye bir uygulama vardır. Bu oyun programları üzerinden satın aldığınız oyunları kaydetmenin ve oynamanın yanısıra oyun da satın alabiliyorsunuz tabi. Artık iyice dijitalleştiğimiz için DnR vb. yerden oyun almaya gittiğimizde kutudan bir kod çıkabiliyor CD vd DVD yerine. Sonra bu kodu Steam vb. yere girip oyunumuzu indiriyoruz. İşte küçükken minnacıkken bu oyun 5 disket oğlum çok büyük filan derdik ya işte o zaman nereden nereye diyorum.

Bu arada Arif’in anlattığı Plants vs Zombies’in oyunu da bu platformlarda oynanabiliyor.

Oyun almadan önce indirimleri bekleyebilirsiniz, hemen her oyun mutlaka indirime girmektedir, bazı oyunlarda %90 bile indirim olmaktadır. Humble bundle gibi siteler üzerinden de oyun alabilirsiniz. Belirlenmiş birkaç oyunu daha uygun bir fiyata elde edebilirsiniz.

Altitude oynayan yakın arkadaş grubum bir anda artmıştı ki takım kurup turnuvalara girmeye başladık. Hatta ikinci takımı bile kurmuştuk; fakat yaşları çok çeşitli olan kimi Amerika’dan kimi İngiltere’den kimi Fransız kimi İspanyol olan bir takımı idare etmek zordu. Onları geçtim Türk arkadaşlar maç zamanına uyamıyordu 🙂 Muhtemelen hâlâ devam ediyordur turnuvalar. Ben de arasıra nostalji yapıp oyuna giriyorum. Çok yer kaplamadığı için hâlâ yüklü duruyor. Takımımızın ismi F-16 idi. Oyuna giriş yaparsanız beni arkadaş ekle kısmından F-16 Mahmut yazarak ekleyebilirsiniz. Bahsetmişken logomuzu da paylaşmadan olmaz.

F-16

Altitude oyununu denemek isterseniz artık bedavadan oynayabilirsiniz. Zamanında sanırım 10 dolardı. 10 dolara mı aldım daha ucuza mı şimdi bilemiyorum ama 700 saate daha fazla da olsa değerdi tabi ki 🙂

Oyun deyip geçmeyelim, yurtdışından kalıcı arkadaşlar edinmek de mümkün.

Daha fazla bilgi için;

Forum https://altitudegame.com/forums/index.php

Site https://altitudegame.com

Wikialtitude http://wiki.altitudegame.com/index.php?title=Main_Page

Oyun – Altitude ve Steam” için bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s