“Almanları bu kadar başarılı yapan ne?” bir belgeselin adı. Belgeselin dili İngilizce. Youtube üzerinden yayınlanmış. Yaklaşık bir saat sürüyor.
Almanların İkinci Dünya Savaşından sonraki gelişmelerine dair olan bütün dokümanlara her daim ilgili duymuşumdur. Bunun sebebi ise bu ülkenin kısa denilebilecek bir sürede nasıl yeniden etkin bir dünya gücü haline geldiğini anlama isteğimdir. Bu belgesele Youtube’da denk geldimde gene içimdeki anlama isteğim uyandı, hemen adını kaydettim.
Akşam yemeğim eşliğinde belgeseli izledim ve beğendim. Almanların günlük hayatlarından bir kaç nokta üzerinde durulmuş. Belgesel bence iddia ettiği gibi “Almanları bu kadar başarılı yapan ne?” sorusuna çok tatmin edici bir cevap vermiyor. Buna rağmen izlenmeye değecek bir belgesel çünkü değindiği noktalar üzerinde düşünmeyi gerektirecek noktalar.
Belgeselde İngiliz bir aile belgeselin adında geçen soruya yanıt bulmak istiyor. Bunun için kısa bir süreliğine Almanya’da Alman gibi yaşama kararı alıyorlar. Yanlarına bir çocuklarını alıyorlar ve Almanya’da bir eve bir haftalığına yerleşiyorlar. Bir danışman onlara ortalama bir alman aileyle iligili gerekli bilgileri veriyor(Saat kaçta kalkarlar, kaçta işe giderler,kaç saat çalışırlar, kadınlar ne yapar, çocuklar ne yapar,günlük kaç saat ev işlerinde harcanır, iş hayatında ne yapılır vs.). Ailemiz edindikleri bu bilgiler ışığında bir kontrol listesi hazırlıyor ve yaşamaya başlıyorlar.
Belgeselde değinilen ve hafızamda kalan noktalara değinmek istiyorum. Güne erken başlıyorlar(saat 06:20). Saat 07:50’de iş başı yapıyorlar. İş yerlerinde iş dışında sohbet yok. İş yerlerinde kişisel işlerle kesinlikle ilgilenilmiyor(kişisel mail, Facebook vs). Ekonomik güçlerinin en büyük kısmını küçük ve orta ölçekli şirketler oluşturuyor. Bir çok insan bu küçük ve orta ölçekli şirketlerde çalışıyor. Bu şirketlerin en önemli özelliği: Bir işi çok iyi ve kaliteli bir şekilde yapıyorlar ve ürünlerini dünya pazarına taşıyorlar(belgeselimizdeki örnek Faber-Castell). Mesleki eğitim(meslek liseleri) çok yaygın. Bir çok Alman genci meslek liselerinden mezun olduktan sonra çalışmaya başlıyor. Günde 8 saat çalışılıyor(yemek molası dahil). Maaşlar yüksek değil. Almanlar yüksek maaştansa iş güvenliğini tercih ediyor. Çoğu Alman akşamları bir kulüp etkinliğine katılıyor(Müzik Kulübü gibi, şarkı söylüyorlar). Alman kadınların üçte ikisi çalışmıyor. Çalışmayan kadınlar ev işleri ve çocuk bakımıyla ilgileniyorlar. Küçük çocuklar için orman kreşleri var. Çocuklar bu kreşlerde ormanda arkadaşlarıyla vakit geçiriyorlar. Buralarda oyuncak yasak. Çocuklar kendi oyuncaklarını kendileri buluyorlar. Soğuk sıcak demeden ormanda vakit geçiriyorlar. Bu kreşlerde çocuklara doğa bilinci aşılanıyor. Maç bileti fiyatları ucuz. Pazar günleri tatil. Yasal olarak, gürültüye sebep olacak işleri pazar günü yapmak yasak. Pazar günleri insanlar rahatsız edilmek istemiyorlar ve bu haklarını çok iyi koruyorlar. Alman yaşamında toplumsallıktansa bireysellik daha önemli.
Bu belgesel izlenmeye değer. Benim dikkatime bunlar takıldı. Eminimki sizin dikkatinize daha başka ilginç noktalar takılacaktır.
Sabah 6’da kalkıp 7’de yola çıkıp 8’de işbaşı yapıyorum. Saat 18’e kadar çalışıyorum molalar dahil. En erken 19’da evde oluyorum. Herşey çok güzel olacak biliyorum, inanıyorum.
BeğenLiked by 1 kişi
Burada belki de fark yaratan önemli noktalardan biri de meslek liselerinin bizimkiler gibi değersiz olmaması, önemli olması diye düşünüyorum. Bizim ülkede de saçma sapan üniversitelerde saçma sapan bölümlerde okuyup sonra işsiz kalıyor insanlar. Sorarsan üniversite mezunu sayımız nicelik olarak her yıl artıyordur ama nitelik pek yok. Tabii ben sadece bir noktaya değindim. Belgeseli izleyebilirim. Ayrıca Japonya da incelenmesi gereken ülkelerden bir tanesi bence. İkinci Dünya savaşı sonrası onlarda acayip geliştiler, güçlendiler. Aklıma ikisinin ortak özellikleri geldi; disiplin, işkolizm, bireysellik. Belki de sırların bir kaçı bunlardır?
BeğenBeğen