Baylar bayanlar, bullet journal ile ilgili yazayım dedim de, millet kopartmış, en alta linkleri ekliyorum (kimi) benden daha güzel görselli ve belki kimi daha az karışık olan yazılar olabilir. Ama “madde işaretli günlük” türkçeleştirmesini ilk kez sizler için ben düşünüyorum, sanırsam.. Madde işareti dediğimiz kısım tutacağımız notların önlerinde olacak küçük işaretler olacak, bu işaretler notun konseptini belirleyecek, değineceğiz birazdan. Öncelikle belirteyim uzun uzadıya yazsam da olayın özü basit ve hızlıca uygulanabilecek bir sistem, korkmayın.
Son zamanlarda daha sık karşılaştığım için yazmayı ertelediğim konuya, bullet journal konusuna değinmek istedim. Bullet journal’a madde işaretli günlük diyelim demiştik, şimdi sizlere bu günlük yönteminin nasıl kullanılacağını, alternatiflerini vb. şeyleri bu yazıda iletmeye çalışacağım.
Bullet journal kavramıyla ilk karşılaşmam linkteki bu site sayesinde sanırsam 2 yıl kadar önce olmuştur. Olayın orijini olan bu siteye yolum pinterest yahut bir reklam, blog vb. sayesinde düşmüş olmalı. Bu sıralar bullet journal kavramı daha bir bilindik hâle gelmiş, ne mutlu ne güzel; fakat bullet journal’ın 150 papele (ytl) bile satılabildiğini görmek; ne acıklı ne üzücü.. Neyse bir yerde görmüştüm öyle pahalı defterlerden sonra denk gelmedim. Bu arada sayfa sayısı yüksek defterlermiş, dan dun kullanılmıyorsa fiyata değebilir.
Kimi için bu para verilebilir olabilir, hatta bu paraya da değebilir; ama şu an için benim standartlarıma göre pahalı ve bana göre verim oranı düşük. Bu yüzden ben size kendi kullandığım yöntem olan herhangi bir defteri ya da takvimli ajandayı kullanmayı önereceğim. Resim çizmek için çizgisiz olmasını istemiş kimileri, çizgili ya da kareliye de çizersiniz bence çok kasmayın başlarda 😉
İlk olarak videolu tanıtımını ekleyelim,
Şimdi açıklamaya geçelim, günlüğümüze öncelikle işaretlemeleri eklemeyle başlayabiliriz, hepsini şimdiden yazmasakta bir sayfayı bu işaretlemeleri açıklamalarıyla eklemek için ayırabiliriz. Bu defteri günlük olaylar, buluşmalar, notlar vb. şeyler için kullanacağız. Örnek olarak kendimize vereceğimiz günlük yapmamız gereken görevleri nokta ile gösterebiliriz. Buluşmalar için içi boş bir yuvarlak kullanılabilir. Notlar için ise tre kullanılabilir.
Index: (İçindekiler) İçindekiler tablosu, yazdıkça güncelleyeceğiz
Daily Log: (Günlük Giriş) Günlük yaptığımız ya da yapacağımız işler ve diğer notlar
Monthly Log: (Aylık Giriş) Aylık takvim, bu ay yapacaklarımız, bir önceki aydan kalan işler
Rapid Logging: (Hızlı Giriş) İşimizi anlamamızı yarayacak kısa sembollerle kayıt girmek, olayın özü burada, hızlıca çok vakit harcamadan kayıt giriyoruz, önemli olan deftere yazmaktan ziyade bu yapılacak işleri gerçekleştirmek
Future Log: (Yıllık Giriş) Genel yıl takvimi, uzun vadeli hedefleri, tarihsel olayları vb. hedefleri girebiliriz
Index, yani içindekiler kısmını oluşturmaya geçebiliriz, içindekiler kısmına 1 ya da 2 sayfa ayırabilirsiniz. Sonrasında 4 sayfaya 12 ayı bölebilirsiniz, bu kısma şimdiden belirli olan o ay içerisinde yapacağınız işleri ekleyebilirsiniz. Akabinde 2018 yılı için oluşturuyorsak önümüzde Ocak ayı olduğundan Ocak ayını girebiliriz. 2 sayfa Ocak ayına ayıralım, sol sayfaya 1’den 31’e kadar tarihleri ekleyelim, yanlarına günün baş harfini de yazabilirsiniz. Eğer o güne ait bir planınız varsa ayırdığınız bu tek satırda bunu belirtebilirsiniz. Ocak ayı için ayrılan sağ sayfaya ise günü belli olmayan planları ve önemli notları ayırabilirsiniz. Resimli süslemeler ve olumlamalar da yapmak iyi olabilir.
Artık bir sonraki sayfaya geçip 1 Ocak Pazartesi diye ufak bir başlık atabiliriz, buraya yazacaklarımız Salı gününün planı olacak, ertesi günü şimdiden doldurmayacağız, günü geldikçe başlık atarak devam edeceğiz. Günlüğü böyle kullanmanın güzel yanı, hergün yazmadığımız zaman gereksiz sayfa harcamamış olacağız. Bu yazdığımız sayfaların alt köşelerini numaralandırıp içindekiler kısmına geçireceğiz.
Takvimli bir ajandayı bu günlüğe çevirmek isterseniz içindekiler kısmında sayfa numarası yerine takvim tarihini de yazabilirsiniz. Ben iş yerinde bu şekilde kullanmaktayım, böylece eski takvimler de değerleniyor.
Bu sitede, ve bu sitede farklı ve güzel bullet journal önerileri var. Bir bakın derim.
Okunacak kitaplar, izlenecek filmler, diziler, tiyatrolar, doğum günleri, alışveriş listesi gibi farklı başlıklar için farklı sayfalar açabilirsiniz. Sonrasında bunlara vereceğiniz sayfa numarasını içindekiler kısmına ekleyebilirsiniz.
Bir de dnr da uygulama ile taratılıp pdf olarak aktarılabilen defterler varmış, bunlar da kullanıma uygun olabilir. Özel kalemiyle yazdığınızda mikro dalga fırına koyup yazılanları da silebileceğinizden bahsediyor. Söz uçar yazı kalır demiyorsanız deneyebilirsiniz.
Bu sitede güncel defter önerileri var.
Ben daha önce bir yazımda bahsettiğim gibi Arwey defterleri severim. Ama bullet journal için pek kullanmadığım defterleri değerlendirmeyi düşünmüştüm.
Arwey hepsiburada sitesinde varmış, bu da benim kullandığım ve beğendiğim model.
Aşağıdaki linkler üzerinden de konuyu inceleyebilirsiniz. Takip gerektiren işler yapıyorsanız işinize daha çok yarayabilir, gerçi bu devirde herşey takip üzerine, güvenmek biraz zor. Günlük hayat için de kullanmak keyifli olabiliyor.
Bence yeni yılın yakın zamanda girecek olması bullet journal tutmaya başlamak için iyi bir sebep 🙂
BeğenBeğen
Başlamanı tavsiye ederim, günlük bir cümle yazı muhabbetini de uygulayabilirsen bu şekilde, onunla ilgili de yazım gelecek 😉
BeğenBeğen