Kitap mı desem kitapçık mı desem bilemedim, aslında kendini tekrar eden bir yapısı ve biraz garip bir tarzı var. Kısaca bir göz atabilir ve çoğunu bildiğimiz ve bir kısmını unutabildiğimiz ayrıntıları tekrar hatırlayabilirsiniz. Bu arada ben bu kitaba 5 üzerinden 2 veriyorum ve işime yarayabilecek kısımların üzerinde duruyorum.
Kitapta sadece bu alışkanlıklar yer alıyor, dediğim gibi bir kısmı kendini tekrar etmiş gibi. Saymadım ama sanırım 50 madde vardır. Bu maddelerin açıklamaları da yarım sayfa vb. kısa bir şekilde standart soru kalıbıyla açıklanmış. Biraz tekdüze kalsa da neyse diyelim.. Yazar kendinde yarayan yöntemleri açıklamış aslında. Ben de bazılarını size aşağıda iletiyorum. Bazı konuları ele alan blog yazılarımız vardı, onların da linklerini vereceğim.
- Yerinizde Koşmak
Evde bir şeyler izlerken tv karşısında koşmak.Neden olmasın ki derim buna, her zaman olmasa da bazen yapılabilir. Benim de spor yapmışlığım vardı. Plank ve şınav da yapılabilir.
- Uzağa Park Etmek
Park yerini bir tık uzağa alıp bir yürüyüş yapabiliriz.
- Negatifliği Gözden Geçirmek
Gün içinde çok negatif olabiliyoruz, bir an durup bunun sebebini düşünürsek bazen gereksiz olduğunu görebiliriz. Çok çakma gibi değil mi başlıklar 🙂 Ama bazen bir durmak ve düşünmek gerekir cidden.
- Başarıyı Düşünmek
Kendimizin başarılı olduğunu hayal etmek bizi başarı yoluna sokabilir, hedefe ulaşamasak da kısa vadeli başarılarımızı düşünerek bu yolda devam etmeliyiz. Bunla ilgili bu yazıda bahsetmiştik.
- Pozitifi Detaylandırmak
Genellikle yeni bir durumda olumsuz kısımlar gözümüze çarpabilir, hayatımızda da problemleri sıklıkla görürüz, aslında çözümler de arandığında çok uzaklar da olmayabiliyor, çözümlere odaklı olmalıyız. Pozitiflik ve negatiflik için bu yazımızı önerebilirim.
- Varsayımları Sorgulamak
Belli başlı düşüncelerinizi ne sıklıkla sorgularsınız ? Varsayımları bırakıp bizi sıkıntıya sokan düşüncelerimizin köküne inmeliyiz, kolay olmasa da..
- Hatalarımızı Gözden Geçirmek
Zor olsa da hatalarımızı gözden geçirmeye zaman ayırmak bizi çözüme ulaştırmaya yaklaştıracaktır.
- Akıl Oyunları
Bunun yararını anlatmaya gerek yok, örnek olarak şiir ezberlemeyi vermiş kitapta, bence çok güzel bir yöntem olabilir bu. Eskiden okullarda bol bol ezber yapardık. Şimdi ise şarkı ezberliyoruz ama bilinçlice bir şiir ezberlemek de pek iyi olur.
Linkte bu meditasyondan bahsetmiş, denemek size kalmış.
- 5 Dakika Ara
5 dakika ara vermek her işin içinde olabilecek bir şey. Ne kadar acil bir durum olsa da kimi zaman verim arttırmak için, belki su içmek ve lavaboya gitmek için ve de kendimize gelmek için yapılması şart olan bir şey.
- Dışarıda Oturmak
Kısa süreliğine de olsa telefonu bırakıp kendimizi sokağa gözlemlemeye veya daha doğa içerikli aktivitelere yönlendirebiliriz. Bu konu hakkında Arif öncelerden yazmıştı.
- Değerlerinizi Bulmak
Değerlerimizi içten içe biliyor olmalıyız; ama bunların arkasında durabiliyor muyuz ? Bilmek ve uygulamak arasında büyük fark var.
- Tutkularınızı Bulmak
Karnınızda kelebekleri uçuturan şey nedir ve bunu ne sıklıkla yapıyorsunuz ? Bunların üzerine gitmek lazım, gitmiyoruz, gitmek lazım bol bol.
- Bırakmak
Sahiplendiğimiz o kadar çok şey var ki, ve kaybetmekten korktuğumuz.. Bazı maddesel eşyalarımızı daha yararlı olacak kişilere iletebiliriz. Söylenmeyi bırakmak üzerine bir yazımız burada mevcut.
- Mazeretleri Bırakmak
Mazeretlerin bir işe yaramadığını biliyoruz.
- Yeni Bir Projeye Başlamak
Zaman yok diye düşünüyoruz çoğu zaman; fakat günde 5-30 dakika ile çok büyük sonuçlar alınabilir. Mazeretleri bırakmak lazım.
- Öncelik Belirlemek
İşler çoğaldığında çok işe yarayan bir yöntem olmaktadır. Ben de iş yerinde acil/değil önemli/değil şeklinde listeliyorum. Tabi genelde hep aciller bitiyor 🙂
- Hayır Demeyi Öğrenmek
Bu linkte de kitabın küçük bir özeti var. Bu ve benzeri maddeler hepimizin hayatında mevcut. Ama bazen bunları unutuyoruz, hayatın bir döneminde vazgeçilmez olan bir alışkanlık başka bir dönem çok önemsiz kalabiliyor. Zor da olsa bazılarından vazgeçmemek ilerisi için bize yarar getirebilir.