Youtube üzerinden yayın yapma deneyimim

Günümüzde Youtube’u bilmeyenimiz yoktur diye düşünüyorum. Youtube sayesinde istediğiniz konuyla ilgili kaliteli içeriğe ulaşmanız mümkün. Youtube da çok izlenen videoların görüntü ve ses kalitesi çok iyi. Aslında bu çok izlenmenin ön koşullarından birisi diyebiliriz. İlgi alanlarımla ilgili Yotube üzerinden yayın yapmayı bir süredir düşünüyordum ve bunu yakın zaman önce hayata geçirmeye karar verdim. Bu yazimda sizlerle youtube uzerinden yayin yapmaya çalışırken ne gibi teknik zorlukarla karşılaştığımı paylaşmak istedim.

Youtube üzerinden içeriği iki şekilde paylaşmak mümkün: canlı yayın yaparak ya da video yükleyerek. Bu yazımda ben yayın yapmak ifadesini her iki seçeneğide kapsayacak şekilde kullandım.

Kaliteli Youtube videolarının en önemli özelliğinden birkaçı bence şöyle: iyi ışıklandırma, kaliteli ses, yüksek çözünürlük (en azından 1080p) ,düzgün bir arka plan(gözü yormayan, iligiyi konudan uzaklaştırmayan), iyi planlanmış bir içerik ve iyi sunum. Bence bu saydıklarım bir videonun kaliteli olabilmesi için ön şart ama yeterli değil: Bazen izlediğim videolar bu saydığım bütün özelliklere sahip oluyor ama sunucunun aşırıya kaçan davranışları ya da kullanılmış ses ve görüntü efekleri videoyu hemen kapatmama sebep oluyor.

İyi ışıklandırma elde etmesi çok zor bir öğe. İyi ışıklandırma için doğal ışığa güvenmek çoğu zaman imkansız çünkü eğer doğal ışık her yerden eşit miktarda gelmiyorsa video kaydınız esnasında derin gölgelerle karşılaşmanız kaçınılmaz. İyi ışıklandırmayı en kolay elde etme yöntemi doğal ışığı tamamiyle deklemden çıkarmak ve yapay ışık kaynakarını kullanmak. Doğal ışığı kontrol etmemiz çoğu zaman zordur ama yapay ışığı kontrol edebiliriz. Piyasada bir çok ışıklandırma ürünü var ve fiyatları ucuz değil. En basit ışıklandırma kurulumu için 2 ya da 3 ışığa ihtiyaç var. Bu ışıkar için tripod ve softbox’lar da gerekli. Eğer ışıklandırmayı yanlış yaparsanız videoda derin gölgeler göreceksiniz. Derin gölgeleri engellemenin bir yolu ise softbox kullanarak ışığı yumuşatmak ve birden fazla ışık kaynağ kullanmak. Özetle, ışık problemini çözmek kolay değil ve çözmek için paraya ve özel bir çalışma alanına ihtiyacınız var. Ben bu problemi çözemediğim için yayın hayatıma screencastler(ekran videosunu paylaşma) yaparak başlamaya karar verdim.

Kaliteli ses de iyi bir videonun olmazsa olmazlarından. Bu noktada yeni başlayanlar genelde bilgisayarlarının ya da kameralarının üzerindeki mikrofonu kullanıyor. Bu mikrofonlar genel amaçlı üretildikleri için kayıt esnasında genelde ortamdaki gürültüyü de almakta. Ben de başlangıçta bilgisayarımın üzerindeki mikrofonu kullandım. Sonrasında yaptığım araştırmalar neticesinde kendime iyi bir mikrofon aldım. Mikrofonu alırken bütün ses problemlerimi çözeceğimi düşünmüştüm ama öyle olmadı. Kaliteli bir mikrofon kaliteli bir kayıt veriyor ama oda içerisindeki yankıları ya da gürültüleri engellemede zaman zaman yetersiz kaliyor. Kaliteli ses kaydı için kaliteli bir mikrofona, yankı yapmayan ve gürültüsü az bir ortama ihtiyacınız var. Kaliteli mikrofon olmazsa olmaz ama yeterli değil.

Yüksek çözünürlüklü görüntü elde etmesi kolay gibi görünen kaliteli videonun öğelerinden birisi. Dijital cihazlarımızın ekranları büyüdü ve düşük çözünürlüklü videoları büyük ekranlı cihazlarda izlemek seyir kalitesini düşürmekte. Bu sebeple yüksek çözünürlüklü videolara ihtiyacımız var. Günümüzde yüksek çözünürlüklü kayıt almak hiç zor değil çünkü hemen hemen bütün kameralar yüksek çözünürlüklü(1080p ve üzeri) video üretmekte. Kaliteli bir yüksek çözünürlüklü görüntü için iyi kameraya ihtiyacımız var çünkü ucuz kameralar yüksek çözünürlüklü ama lens ve sensörleri (küçük sensör) kalitesiz olduğu için elde edilen görüntü kalitesiz oluyor. Diyelim ki iyi bir kameranız var ve kaydı onunla alıyorsunuz. Malesef ki bu noktada problemleriniz daha yeni başlıyor. Yüksek çözünürlüklü kaliteli görüntüyü işlemek için güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız var. Eğer canlı yayın yapıyorsanız, ayrıca hızlı bir internet bağlantısına ihtiyacınız var. Eğer bunlardan herhangi birisi eksikse yüksek çözünürlüklü yayın yapmanız mümkün değil. Kendimden örnek vermek istiyorum; hızlı internetim ve kaliteli kameralarım var ama kaliteli bir bilgisayarım olmadığı için istediğim kalitede canlı yayın yapmam mümkün değil. Kullandığım bilgisayar 2019 yapımı MacbookPro. Bu bilgisayar ile görüntü işlemek çok vakit alıyor ve bilgisayarın fanları çok ses çıkarıyor (eğer mikrofonunuz fan sesini alıyorsa zor zamanlar yaşayacaksınız). Bu saydığım problemlerden dolayı ben youtube üzerinden video upload ederek yayın yapıyorum. Son olarak kaliteli görüntü için güçlü bir bilgisayar şart çünkü MacbookPro ile editlediğim bir videoyu dışarı aktarması bazen saatler alıyor.

Düzgün bir arkaplan da iyi bir videonun özelliklerinden. Görsel olarak dengeli bir arka plan video izleme zevkini artıran bir öğe. Arkaplanı elde etmesi kolay ama maliyetli olabilir. Bir çalışma odanız varsa, odanın bir köşesini kayıt alanı yapabilir ve o köşeyi ona göre tasarlayabilirsiniz. Eğer bir kayıt köşesi yapamıyorsanız, düz bir duvarın önünde kayıt almak en kolayı. Düz duvar, dağınık bir fondan daha iyidir ama izleyicinin ilgisini çekmekte yetersiz kalacaktır.

İçeriği iyi planlamak da kaliteli içerik üretmenize yardımcı olacaktır. İyi planladığınız içeriğin izlemesi ve takip etmesi de kolay olacaktır. Ayrıca iyi planlanmış bir içeriği kaydetmesi de daha kolay olacaktır. Ben başlangıçta bütün içeriği tek video kaydında üretmeyi düşünmüştüm. Bunun başarısız olduğunu kısa zamanda öğrendim. Kayıt esnasında bir çok yanlış yapıyorum, ya da beğenmediğim kısımlar oluyor. Bu gibi durumlarda kaydı baştan almam gerekiyor ve tek kayıt yapıyorsanız kaydı baştan almak bir seçenek olmayabilir. Deneyimim sonunda videoyu küçük parçalar şeklinde çekmenin daha kolay olduğunu gördüm. Bir hata durumunda sadece ilgili parçayı yeniden çekmem gerekiyor. Kaydı tek bir günde bitirmek zorunda olmuyorum. Ayrıca video düzenleme esnasında küçük parçalarla baş etmesi çok daha kolay çünkü büyük videoyu küçük parçaları birleştirerek oluşturuyorum.

Bu yazımdan Yotube üzerinden yayın yaparken karşılaştığım zorluklardan bahsettiğim. İlerleyen günlerde bu konuyla ilgili yeni yazılar yazmayı düşünüyorum. Tekrar görüşmek üzere.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s