İncir ve İncir Arısı

Bugün sabah twitterda incir meyvesinin nasıl oluştuğuyla alakalı kısa bir yazı gördüm. Sonrasında biraz daha detaylı araştırma yaptım. İncir ağacının hiç çiçek açmadan nasıl meyve verdiğini hiç merak ettiniz mi?

İncirlerin gözle görünür bir yapıda çiçekleri olmamasına karşın her bir incirin içerisinde çiçekleri vardır. Bu çiçeklerin çeşitli yollarla döllenmesini sağlamak ve üremesini hazırlamak da hiç kolay değil. Bu noktada devreye incir arıları giriyor. Arılar bildiğimiz bal arısı olmayıp arı ailesine ait incir arılarıdır. Erkek incir olgunlaşma döneminde sadece dişi incir arılarını kendisine çekecek bir sıvı ve koku salgılar. İncir arıları incirin alt kısmında bulunan küçücük bir delikten geçerek, ki bu delikten içeriye doğru girerken sürtünme sebebiyle kanatlarını ve antenlerini kaybedebiliyorlar, incir meyvesinin içerisine girer. İncir arılarının yapısı kanatlı sineklere, kanatlı karıncalara benzediğinden karıştırılabilir. O yüzden ‘incirlere sinek gelmiş’ gibi tabirleri çok duyarız.

İncirin içerisine giren incir arısı kendinin doğmuş olduğu incirin içerisindeki polenleri de mevcuttaki incirin çiçeklerine yayarak döllenmenin başlamasını sağlar. İncir arısı mevcutta kanatlarını ve antenlerini de kaybettiğinden incirden dışarıya çıkamaz, kendi doğası gereği üremesini tamamlamış olur ve incir meyvesinin içerisinde ölür. Evet incir meyvelerinin içerisinde bir zamanlar incir arısı olan arılar vardır ama merak etmeyin, incirin salgıladığı enzim sebebiyle genellikle arı yok olacak şekilde erir.

Fedakar dişi incir arımızın incir çiçeklerine bıraktığı yumurtalar ise 1-2 hafta içerisinde yumurtadan çıkarlar. Erkek incir arıları dişisine göre daha küçük ve kanatsız olduğu için onların hayatı incir meyvesinin içerisinde başlar ve son bulur. Onlar da bu süreçte dişi incir arıları ile çiftleşerek onları döllemiş olurlar. Dişi incir arıları meyveden çıkmadan önce incirin çiçekleri de olgunlaştığından polenler meyveden çıkan dişi incir arılarıyla birlikte çıkmış olur ve döngü dışarı çıkan incir arılarının tekrar incir meyvesine girmesiyle tamamlanmış olur.

İncir ve İncir Arısı” için 3 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s