Avokado Yetiştirme

Küçükken neredeyse hepimiz fasulye yetiştirmişizdir. Önce biraz nemli pamukta kök salmasını ve filizlenmesini beklerdik, sonra topraklı bir saksıya dikerdik. Bu tarz aktiviteler benim çocukluktan beri en çok sevdiğim, ilgimi çeken, merak ettiğim aktiviteler olmuştur. Bir gün marketten avokado ve mango almıştım. Sonrasında onları yerken o büyük tohumları dikkatimi çekti ve bunları acaba yetiştirebilir miyim diye düşündüm. Youtube’dan izlediğim videolardan sonra artık yetiştirmeye hazırdım.

Avokado tohumu çıkarıldıktan sonra 3 tarafına eşit aralıklı olacak şekilde kürdan ve benzer ince uzun bir cisim batırılır. Yeterli sağlamlığa erişmesi yeterlidir, çok fazla sonuna kadar batırmayınız. Hazırladığımız bu tohumu içi su dolu bir bardağa yerleştiriyoruz. Tohumum yayvan kısmı alt tarafı oluyor, zaten yuvarlak bir birleşme yeri görürsünüz. Su seviyesi azaldıkça su eklemeye devam ediyoruz. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tohumumuz çatlamaya başlıyor ama bazı tohumlar için bu süre çok daha uzayabiliyor. Çatlayan tohum alt tarafından kök atmaya başlayacak. Eğer bu süreç çok fazla gecikirse tohumunuza bir bıçak yardımıyla çentik atarak çatlamasına yardımcı olabilirsiniz ve dış zarını soyabilirsiniz. Kök yeterli seviyeye ulaştığında ise bu sefer tohumun üst tarafından artık minik filizimiz görünmeye başlayacaktır. Filizimiz de 3-4cm uzunluğuna eriştiğinde artık fidanımızı alıp toprağa yerleştirme vakti gelmiş demektir. Önce küçük bir saksıda yetiştirip sonra daha büyük bir saksıya geçebilirsiniz. Toprağınızın çiçek toprağı olması iyi olacaktır. Avokado bitkisi özellikle ilk zamanlar çok fazla direkt güneş ışığına maruz kalmayı sevmeyen bir bitkidir, o yüzden evinizde direkt güneş görmeyen genel güneşli bir ortamda olması onu mutlu edecektir. Ayrıca avokado genelde su seven bitkidir, 7-10 günde bir veya toprağın üzeri kuru olduğu zamanlarda sulayabilirsiniz. Kesinlikle tavsiye ederim 🙂

Aşağıda çimlendirme sürecindeki fotoğrafları paylaşıyorum.

Avokado Yetiştirme” için 2 yorum

    1. Dostum cok arastirdim, net bir sey bulamamakla beraber sanirim bu tohumlardan ekilen agaclar meyve vermiyor. Asilama olayi var, disi erkek olayi var vs. biraz karisik. Eger verirse de 5 yasinda vermeye basliyormus ve iyice olgunlastiginda 200-300 meyve verebiliyormus.

      Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s