Sigmund Freud – Kurt Adam Vakası

Geçtiğimiz günlerde arkadaşlarımla sohbet ediyorduk. Değerli bir arkadaşım Freud’a çok hakim ve kendisi 1-2 vakasından bahsedince bunu aramızda tartışmaya açtık ve kendimizce analiz etmeye başladık. Kurt adam vakası da sonrasında araştırdığım kadarıyla Freud’un en önemli, en ayrıntılı vakalarından bir tanesidir. Ben de daha sonra araştırmalarım ve kitaptan okuduğum kadarıyla bu vakayı özetlemeye çalışacağım. Kitabın adı “Bir Çocukluk Nevrozu Hikayesi” olarak geçiyor. Ben google bookstan indirip okudum.

Freud 4,5 yıl boyunca bu vakayı anlamaya, yorumlamaya çalışmış. Hasta çocukluk yaşlarında ağaca tırmanmış 6-7 beyaz kurt görüyor ve bu kabuslardan kurtulamıyor. İlk başta kız kardeşinin ona karşı uyguladığı cinsel taciz ve gösterdiği kurt resimleri yahut bakıcısının hastanın penisini kesme tehdidi bize direkt olarak sebebin bunlar olduğunu düşündürtüyor. Hastanın takıntı nevrozuyla alakalı olarak, bastırılmış eşcinsel eğilim ve baskın mazoşist cinsel eğiliminin, zamanla daha dini bir forma evrilmesi şeklinde tanı koyan Freud, bunu hastanın bebeklik döneminde yaşadığı travmaya bağlıyor. Sonrasında vaka incelenmeye devam ettiğinde hastanın 1.5 yaşındayken annesiyle babasını cinsel birliktelik sırasında gördüğü, annesinin beyaz bir elbise giydiği ve babasının dikey bir pozisyonda heybetli bir biçimde, çok güçlü bir görünüme sahip olduğunu ve garip sesler çıkarıldığını belirtiyor. Babasını bu sahnede kurda benzetiyor ve bu süreçten sonra babasından korkmaya başlıyor, ona karşı pasif bir cinsellik eğiliminde oluyor.

Normalde oedipus teorisine karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni saf dışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerdir. Freud’a göre her çocuğun ilk aşkı karşı cinsteki ebeveynidir. Erkek bebeğin sürekli annesine şımarması, babasının annesiyle ilgilenmesinden rahatsız olup ağlaması veya araya girmesi örnek olarak verilir. Erkek çocuk genellikle evde güçlü bir otoritesi olan güçlü rakibi babadan çekindiğinden her iki ebeveynden de uzaklaşmak zorunda olduğunu hissederken, annesinden çekinen kız çocuk hayran olduğu güçlü babasına daha çok yaklaşır. Tek bir isimle geçse de erkek çocuklar için oedipus kompleksi, kız çocukları için elektra kompleksi olarak adlandırılıyor.

1.5 yaşında görülen bu sahneye dayanarak Freud bu sahneden sonra hastanın ters oedipus kompleksiyle beraber babaya karşı çekildiğini, onunla cinsel doyuma ulaşma isteğine bağlıyor. Bu çıkarım biraz zorlama gibi gelebilir, o kadar küçük yaşta görülen bu sahnenin diğer etkenlerle beraber böyle bir travma haline gelmesi oldukça zor görünüyor. Aslında bu vaka bilinçdışına atılan bir çocukluk travmasının hastanın çeşitli nevrozlar yaşamasına neden olabileceğini görüyoruz.

Bir diğer yazım Freud’un bir diğer vakası olan “Sıçan Adam” ile ilgili olabilir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s