Geçtiğimiz günlerde Bora Özkent’le Haddini Aş! podcast sersinden sonuncusu olan Ivy Lee Methodu’nu dinledim. Bu arada kendisi benim Koç Üniversite’sinde dersini aldığım, kaliteli ve keyifli içerikleriyle keyifli okumalar ve dinlemeler yapmamızı sağlayan değerli bir hocamdır. Bu method verimli çalışma problemi yaşayan, işleri ertelemeye yatkın olan, zamanı çok iyi yönetemeyen insanlar için oldukça faydalı olacaktır. Ben de sadece iş değil, genel anlamda iş dışındaki zamanlarımda yapmak istediğim şeyleri bu method ile birlikte hayata geçirmeyi hedefliyorum. Sonrasında Ivy Lee kimdir dedim ve onu araştırdım. Hem methodu hem kendisi oldukça ilgimi çekti.
1877-194 yılları arasında yaşamış başarılı bir iş adamı olan Ivy Lee, aynı zamanda halka ilişkilerin kurucusu olarak bilinmektedir. İlk önce Ivy Lee methodundan bahsedeceğim. Ivy Lee’nin bu methodu nasıl işlemiş, nasıl kullanmış ve bu işten nasıl para kazanmış. James Clear‘ın güzel bir yazısı var, onu özetleyeceğim. 1918 yılında dünyanın en zengin adamlarından olan Charles M. Schwab artan rekabetten ötürü şirketteki verimliliği artırmak amacıyla o zamanın en prestijli verimlilik danışmanlarından Ivy Lee ile bir toplantı ayarlar. Ivy Lee şirket yöneticileriyle 15 dakikalık bir görüşme yapmak ister. Para konuştuklarında ise Ivy Lee hiç ücret istemez, 3 ay sonra eğer işler yolunda giderse ne kadar hak ettiğini düşünüyorsan bana o kadarlık bir çek yaz der.
Bu 15 dakikalık görüşmede Ivy Lee bu methodundan bahseder;
Her gün mesai bitiminde yarın yapılması gereken 6 önemli işi yazın. 6’dan fazla olmasın.
Bu 6 işi önem sırasına koyun.
Ertesi gün sadece ilk maddeye odaklanın. İkinci işe geçmeden önce birincisini mutlaka tamamlayın.
Her madde için aynısını uygulayın. Günün sonunda bitiremediğiniz maddeler olursa bunları yarının 6 maddesine, ilk sırada olacak şekilde dahil edin.
Bu süreci her gün tekrarlayın.
3 ay sonra Mr. Schwab sonuçlardan çok memnun kalır çünkü verimlilik gerçekten artmıştır, bunun karşılığında Lee’ye 25.000$’lık bir çek yazar. Bu çekin şu anki değer 500.000$’ın üzerindedir. Bu kadar basit görünen bir methodun bu kadar işe yaraması sizce de inanılmaz değil mi? Aslında o kadar basit değil. Sizi 6 maddeyle sınırladığında gerçekten bitirmeniz gereken işleri düşünüyorsunuz. Sizi o maddeleri her gün tamamlamaya zorluyor çünkü tamamlanmazsa ertesi güne kalacağını biliyorsunuz. İşlerin önceliğini sıralamış oluyorsunuz. Belki de en soru, bunu her gün tekrar ediyorsunuz. It worths to try!
Ivy Lee ve Halkla İlişkiler
Yazımın başında Ivy Lee’nin halkla ilişkilerin kurucusu olduğunu söylemiştim. Halkla ilişkiler günümüzde neden önemlidir? Her kurum zaman zaman çeşitli krizlerle başa çıkmak zorunda kalır. Bu kriz yönetimi kurumun imajı, prestiji, toplumdaki değeri açısından çok önemlidir. Bu sadece kriz anlarıyla sınırlı kalmaz, kurumu çok yardımsever göstermek ve toplumun duygularından yararlanmak için manipülasyon konusunda da çok başarılı bir hikaye yaratabilirsiniz.. Hatırlarsınız Facebook davasında Mark Zuckerberg özel hayata dair bilgileri paylaşmak suçlamasıyla yargılanmıştı. Şirketin değeri 1 günde 20milyar$ değer kaybetmişti.
Ivy Lee’nin de çok ciddi bir krizi fırsata çevirmek konusunda önemli bir hikayesi var. 1900’lerin başlarında yükselişe başlayan gazetecilik sayesinde çeşitli kurumlar gerçekte nasıl kirli işler yaptığı ve çalışan koşulları sebebiyle ciddi itibar kayıplarına uğruyordu. O dönem Lee kendi halka ilişkiler firmasını kurmuştu. İlk başlarda kurumların şeffaf bir şekilde olayları paylaşmasını değerli bulan Lee, daha sonrasında bu kararından vazgeçti ve işler çok çirkinleşti. Pensilvanya Demiryolları, Lee’nin ilk büyük müşterisiydi. 1906 yılında 53 kişinin ölümüyle sonuçlanan korkunç tren kazasının ardından Lee, kuruma olay yerinde basın açıklaması yaptırdı. Ertesi gün New York Times’da basılan bu açıklama, tarihin ilk basın bülteni olarak biliniyor. Bu konuda popülerliğini artıran Lee, sonrasında Rockerfeller ile çalışmaya başladı. 1913 yılında Colorado’da kömür madeni işçileri, kötü çalışma şartları ve ödenmeyen ücretler sebebiyle büyük bir greve gitmişlerdi. Bu grev 14 ay boyunca sürdü. Grev sırasındaki çatışmalar ve yangın sebebiyle 12’si çocuk olmak üzere bir çok insan ölmüştü Rockerfeller her geçen gün binlerce $ kaybediyordu ve Lee’den yardım istemişti. Lee yangının işçiler ve provokatörler tarafından çıkarıldığıyla alakalı, çocukların da ölümlerini gizleyerek ikna edici bir basın bülteni yayınladı. Bu basın bülteni sayesinde insanlar artık grev yapan işçileri suçlamaya başladılar. Bir de üzerine Rockerfeller’i maden sahasına götürerek işçilerle ilgileniyormuş gibi pozlar verdirip, bunları basına servis ettiler. Önemli bir kriz tam tersine fırsata dönüşmüştü. Basın ve medya sayesinde işlerin 180 derece nasıl döndürülebildiğini Ivy Lee ispatlamış oldu. Sonrasını zaten biliyorsunuz..
6 işin dışında günlük gelen acilleri araya mı alacağız, yöntemin özeti işleri önem sırasına göre dizmek mi oluyor ? Bu arada basit şeyler yararlıdır, metotlar basit de gözükse önemli olan sanki istikrar ve uygulama kararlılığı..
BeğenLiked by 1 kişi
Senin için o gün bitmesi gereken 6 iş gibi düşün Berker, elbette onun dışında rutin veya acil işler olacaktır onları aralara başlara sonlara alırsın. Önem sırasına göre dizmek de zaten zaman yönetimi konularında çokça değinilen önceliklendirmek konusudur. İstikrar, kararlılık ve disiplin olmadığı zaman sadece yazmak muhtemelen yetmeyecektir..
BeğenBeğen
Bu metodu sevdim. Bildiğiniz gibi yoğun bir gün verimli bir gün demek değil. Çoğu zaman insanlar yoğunluk ile verimli olmayı bir birine karıştırıyor. Bu method ile herhangi bir günü verimli bir güne çevirmek mümkün çünkü yapılacak 6 iş içerisinden birini bile yapsak ilerleme kaydetmiş oluruz.
Ayrıca, bu method işlerin çokluğunu düşünüp strese girenler için de çok kullanışlı. Yapılacak 6 şey listele ve yapmaya başla.
İşin acil olması ile önemli olması arasında bir fark var. Önemli ve acil mi yoksa sadece acil mi? Acil işin önceliği yüksek olmak zorunda mı?
Hoşuma gitti.
BeğenLiked by 1 kişi