Bu yazımda size parazit bir bitkiden bahsedeceğim: Bitkinin yaygın olarak bilinen adı ökse otu. Bitki dikkatimi ilk defa Fransa’da çekti çünkü evime yakın bir ormanlık arazi var ve bu arazideki mevsimlik değişimleri koşularım esnasında gözlemleme fırsatı yakaladım.

Ökse otu yarı parazit bir bitki: Üzerinde yaşadığı bitkiye kök benzeri yapılarla bağlanarak mineral ve su ihtiyacını gideriyor ve fotosentez yapıyor. Ökse otunun rengi yeşil ve bu sebeple yazın ökse otunu ağaç üzerinde gözlemlemek zor çünkü üzerinde yaşadığı bitkinin yaprakları onu saklıyor. Ökse otu yaprak dökmeyen bir bitki; bu sebeple en kolay sonbaharda ve kışın üzerinde yaşadığı bitki yapraklarını döktüğü zaman gözlemlenebiliyor. Ökse otu beyaz parlak meyveler veriyor ve bu meyveleri yiyen kuşlar onun tohumlarını ağaçtan ağaca taşıyor.

Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Viscum_album_fruit.jpg
Ökse otu ilk defa Fransa’da evimin yakınlarında bir ağacın üzerinde dikkatimi çekti; aynı türden yan yana iki ağaç vardı ve birtanesinin üzerini parazit bir bitki kaplamıştı. Ağacın üzerinde çok fazla parazit bitki olduğu için ağacın büyümesi yavaşlamış ve yazın olması gerektiği şekilde yaprak vermemişti. Bitkinin İngilizce adının mistletoe ve Türkçe adının ise ökse otu olduğunu öğrendim. Ökse otunu ilk gözlemlediğim ağaç bu sene bahçıvanlar tarafından ökse otundan arındırıldı. Umarım sağlığına kavuşur.
Ökse otu hıristiyanlık inancında özel bir yer tutmakta: ökse otu Christmas süslemelerinde yaygın olarak kullanılan bir bitki ve ökse otu ile Christmas’ın gelişi arasında bir bağ var çünkü ökse otları ağaçların yapraklarını döktüğü zaman görünür olmaktalar ve bu zaman dilimi Christmas’ın kutlandığı zaman dilimiyle aynı zaman dilimi.
Ökse otu elma ve ıhlamur gibi birçok ağacın üzerinde yaşayabilmekte. Ökse otu üzerinde yaşadığı bitkiyi istila edebilir ve bu durumda bitkinin büyümesini yavaşlatabileceği gibi ölmesine de sebep olabilir.

Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Mistletoe_1.jpg
Bu yazımda sizinle ökse otu hakkında öğrendiklerimi paylaştım. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Bilgilendirici ve tadında olmuş. Ben de Christmas’dan ötürü duyardım ve görürdüm ökse otunu. Şimdi kavramış oldum.
BeğenBeğen