Bu yazımda, Canon 600’de fotoğraf makinamı kullanarak nasıl time-lapse video çektiğimi paylaştım. Time-lapse fotoğrafçılıkta kullanılan tekniklerden bir tanesi. Kısaca özetlemek gerekirse arka arkaya çekilmiş fotoğrafları kullanarak video yapma tekniği diyebiliriz. Bu teknikte genellikle kamera bir tripod yardımıyla sabitleniyor ve belirli zaman aralıklarında fotoğraf çakiliyor. Daha sonra çekilen fotoğraflardan video oluşturuluyor. Kapakta kendi hazırladığım kısa time-lapse videoyu görebilirsiniz.
Time-lapse video çekmek için tripod ve kameraya ihtiyacınız var. Kameranızı fotoğraflamak istediğiniz sahnenin önünde tripod yardımıyla sabitlemeniz gerekmekte. Ayrıca, kameranızın belirli aralıklarla fotoğraf çekme özelliğine sahip olması lazım, ve bu özelliğin adı intervalometer. Günümüzde bir çok kamera içerisinde intervalometer özelliğiyle geliyor. Bazı eski kameraların bu özelliği yok ve bu sebeple kameraya dışarıdan intervalometer bağlamanız gerekebilir. Canon 600D’de içerisinde intervalometer olmayan kameralardan ama açık kaynak kodlu bir firmware sayesinde bu özelliği kamerama çok uğraşmadan ekleyebildim. Eğer sizinde eski bir Canon DSLR cameranız varsa bu firmware’ı kameranıza kurmayı düşünmenizi öneririm. Firmware’ın adı Magic Lantern ve linki kullanarak yazılımın sayfasına erişebilirsiniz.
Kamera ve tripod’un kurulumunu bitirdikten sonra hangi aralıklarla fotoğraf çekmek istediğinize karar vermeniz gerekmekte. Bu karar genelde çekmek istediğiniz nesnenin özelliklerine bağlı ve burada tek bir doğru yok. Eğer bir bitkinin büyümesini çekmek istiyorsanız belki saatte bir fotoğraf çekmeniz yeterli olabilir. Daha hareketli bir nesneyi çekmek istiyorsanız daha sık aralıklarla fotoğraf çekmeniz gerekebilir, dakikada bir gibi. Ayrıca kaç adet fotoğraf çekmeniz gerektiği de önemli bir nokta: 30 fps video oluşturacaksanız çektiğiniz 30 adet fotoğraftan sadece bir saniyelik video oluşturabilirsiniz. Sizinle paylaştığım ilk videoda akşam gün batımında gölgelerin ve ağaçların nasıl hareket ettiğini çektim ve bu çekim esnasında 2 dakikada bir fotoğraf çektim. Toplamda 51 fotoğraf çektim ve bu sebeple video kısa oldu.
Time-lapse için fotoğraflarınızı çekerken kameranın odaklanmasına ve beyaz ayarına dikkat etmeniz gerekebilir. Bu gibi hususlara çektiğiniz sahne önünde deney yaparak karar verebilirsiniz. Ben fotoğraflarımı manuel odaklama ve manuel beyaz ayarı kullanarak çektim. Fotoğraları çektikten sonra birleştirmek için istediğiniz programı kullanabilirsiniz. Ben bu noktada açık kaynak kodlu FFmpeg yazılımında faydalandım. Sadece bir satırlık komutla fotoğrafları video’ya dönüştürmek mümkün. Yeni başlayanlar için bu yazılım zor olabilir çünkü yazılım komut satırından çalışıyor ve kullanması teknik yetkinlik istiyor. Oluşturduğunuz video’yu herhangi bir video düzenleme yazılımıyla düzenleyerek istediğiniz gibi kurgu yapabilirsiniz. Ben iMovie yaılımını kullanarak video’nun üzerine kurbağa sesi ve açıklama ekledim.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.